Persbericht – Einde dragraces op Vliegveld Drachten

Posted on Posted in Nieuws, Nieuws & Media, Nieuwsbrieven, Sponsoren

Update 01-05-2023

Na een geslaagde editie in juni 2022 is Dragrace Madness ook weer terug in 2023! Van 7 tot 9 Juli op Vliegveld Drachten. Dragrace Madness is een initiatief van 402 Automotive en DHRA. De timekeeping is in handen van de DHRA en er wordt gereden volgens de KNAF en KNMV richtlijnen. 

Eerder werd in de pers melding gemaakt dat de dragraces door veranderingen op het vliegveld geen doorgang konden vinden en dat het einde oefening was. DHRA en 402 hebben door middel van juridische tussenkomst voor elkaar gekregen dat opnieuw wordt gekeken naar mogelijkheden om alsnog races te organiseren. Deze zomer kunnen we in ieder geval nog een keer racen, binnenkort meer duidelijkheid over de toekomst na deze races.

Na een zeer succesvol evenement in 2022, in samenwerking met 402 events & DragNL, waren de voorbereidingen en het plannen van een evenement in 2023 al begonnen.

Helaas is ons vandaag officieel bevestigd dat er een einde is gekomen aan de dragraces op het vliegveld Drachten. Vliegveld Drachten was sinds 1975 dé dragstrip van Nederland. Waar nu helaas abrupt een einde aan komt. 

Met pijn is ons dragrace hart hebben wij dan ook dit bericht opgesteld. 
DHRA zal, in samenwerking met de diverse partners, blijven zoeken naar alternatieve locaties in Nederland  

Via deze weg willen wij dan ook iedereen bedanken voor de bijdrage die zij geleverd hebben aan deze lange geschiedenis van Dragracen in Nederland op dé dragstrip van Nederland. 

Hieronder volgt een kopie van het bericht wat wij, via de gemeente Smallingerland, van de Stichting Vliegveld Drachten hebben ontvangen. 

Besluiten bestuur Stichting Vliegveld Drachten

Met het oog op de toekomst en de voorgenomen ontwikkelingen op Vliegveld Drachten zijn er door het stichtingsbestuur beslissingen genomen, die effect hebben op het gebruik van vliegveld Drachten voor activiteiten en evenementen, die niet vlieggerelateerd zijn.

Een van deze beslissingen betreft het wijzigen van de aanvliegroute, aangaande de circuitbaan 07 voor GA en de bijbehorende 5.11 procedure.

Voor deze nieuwe aanvliegroute moet de hele landingsbaan worden gebruikt en moet de baan compleet worden schoongemaakt. Het baangedeelte waar rubberresten op zit zal worden schoongemaakt door een deskundig bedrijf. Vanwege de hoge kosten wordt het verwijderen van de rubber slechts eenmalig uitgevoerd, waardoor de baan niet weer kan worden gebruikt voor races.

Daarnaast sluiten de verdere ontwikkelingen op het veld en het nieuwe luchthavenbesluit, de vigerende wet- en regelgeving, evenementen uit, die de orde en veiligheid van het luchthaventerrein kunnen aantasten. Ook evenementen waarvoor de luchthaven tijdelijk gesloten moet zullen hierdoor worden uitgesloten.

Gevolg voor races

Dit betekent dat met ingang van het kalenderjaar 2023 geen (drag)races meer kunnen worden georganiseerd op vliegveld Drachten.

Alternatieve locatie

Binnen de grenzen van onze gemeente geen alternatieve locatie beschikbaar voor het organiseren van uw races, zodat we uw (drag)races niet kunnen faciliteren op een alternatieve locatie.

 

Correspondentie-adres:
Postbus 10.000
9200 HA Drachten

Gauke Boelensstraat 2
9203 RM Drachten
Telefoon (0512) 58 12 34

E-mail gemeente@smallingerland.nl
Internet www.smallingerland.nl